«Einuiea» - biografía, álbumes, canciones, videoclips

EINUIEA este un ansamblu unic în felul sau, care a luat nastere la Bucuresti, în anul 2003, fiind alcatuit din muzicieni tineri, dar cu o bogata experienta artistica. Numele ansamblului provine din data formarii acestuia, 15 iunie, citita în sens invers (cu 1 = A si 5 = E, respectând ordinea literelor din alfabet).

Este vorba despre un cvartet compus din:

Calin Torsan (fluiere traditionale, voce), George Turliu (voce, baglamas, kazoo, egg),

Silviu Fologea (chitara) si Juan Carlos Negretti (darbuka, percutie).


Repertoriul ansamblului EINUIEA este format din muzica veche traditionala de pe teritoriul României, precum si din compozitii originale, scrise în spiritul muzicii arhaice din Balcani. Formatia foloseste drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrând în stilul sau influente turcesti si ebraice, dar inspirându-se în egala masura din folclorul autentic românesc si din muzica veche de curte (Dimitrie Cantemir) sau oraseneasca (Anton Pann, Barbu Lautaru).


De fapt, în muzica ansamblului se pot identifica multiple ecouri si esente sonore, care îmbina cu virtuozitate si imaginatie atmosfera bizantina cu etosul popular din aceasta parte a Europei, uneori sub forma libera a improvizatiei istorice.


Formatia EINUIEA a sustinut numeroase recitaluri în Bucuresti si în diferite localitati din tara (Arad, Buzau, Pucioasa, Râsnov, Petrila etc.), în locatii culturale aparte: muzee (Muzeul Taranului Român), cluburi (Swing House, Art Jazz Club, Laptaria lui Enache etc.), galerii de arta, librarii, anticariate, târguri de carte, centre pentru copii, dar si la festivaluri muzicale de gen.


Ansamblul face parte activ din viata teatrala bucuresteana, realizând muzica de scena (transcriptii si compozitii originale) pentru spectacole gazduite de teatrele Bulandra, Nottara si Café Deko.

De asemenea, formatia a participat la proiectul radiofonic international MultiKulti, initiat de Radio Delta RFI.


Ansamblul EINUIEA a fost invitat sa participe cu numeroase concerte la Expozitia Mondiala din Japonia (iunie 2005) si la Expozitia Mondiala a Arhitectilor de la Istambul (iulie 2005).


Discografia formatiei cuprinde 4 CD-uri:

„Muzica în strada” (2003)

„Colinde de Craciun” (2004)

„Povestiri bizantine” (2005)

„Noa” (2008)