Kate Bush - біографія, альбоми, пісні, кліпи


Кейт (уроджена Кетрін) Буш (англ. Kate [Catherine] Bush; рід. 30 липня 1958, Бексліхіт [en], Кент, Англія, Великобританія) - британська виконавиця, що працює на стику поп-музики і прогресивного року. [ Br] В кінці 2012 року Кейт Буш було присвоєно звання командора ордена Британської імперії.



Біографія
Дитинство і юність
Кеті Буш почала цікавитися музикою в дуже ранньому віці і написала свою першу пісню в одинадцять років. Відповідно до спогадів старшого брата, навчившись грати на фортепіано, вона проводила за ним по 5-7 годин на день. До чотирнадцяти років композиторська та виконавська майстерність Кеті досягло рівня, який дозволяв думати про серйозну музичній кар'єрі. У 1972-1973 роках вона записала в домашніх умовах кілька демо-касет і спробувала через одного з друзів сім'ї запропонувати їх звукозаписним компаніям. Проте всі ці записи відрізнялися дуже низькою якістю (як згадувала пізніше сама виконавиця, «на них просто було чутно, що якась дівчинка щось співає, акомпануючи собі на піаніно, але при цьому не можна було розібрати ні слів, ні мелодій») , і спочатку на них ніхто не звернув уваги.
У 1973 році одна з цих касет потрапила в руки Девіду Гилмору з Pink Floyd, який визнав творчість юної виконавиці досить цікавим і запропонував їй свою допомогу у виготовленні більш якісного запису. Спочатку він надав у розпорядження Кеті напівпрофесійний магнітофон і мікрофони, використовуючи які вона заново записала частину своїх пісень, а потім запросив її в свою домашню студію, де вони за день записали ще близько десятка композицій (Гілмор сам акомпанував на гітарі і запросив двох музикантів з групи Unicorn для виконання партій баса та ударних). Частина цих записів в 1986 році планувалися до випуску на диску Kate Bush - The Early Years, проте весь пробний тираж був знищений за наполяганням самої Кейт Буш, яка визнала, що даний матеріал не заслуговує видання.
Початок професійної музичної кар'єри (1975 - 1979)
Нарешті, в 1975 році все той же Девід Гілмор організував Кеті запис у професійній студії, сплативши послуги музикантів, аранжувальника і звукооператора. Всього було записано три композиції: «The Man with the Child in His Eyes», «The Saxophone Song» і «Maybe» (перші дві згодом увійшли до альбому The Kick Inside). Ця демозапис сподобалася керівництву компанії EMI, і Кеті запропонували контракт, який був підписаний в 1976 році. По всій видимості, в EMI в той час вважали, що Буш ще рано починати професійну музичну кар'єру, проте запропонували їй досить вигідні умови, щоб перспективну виконавицю НЕ перехопили конкуренти.
Отриманий аванс дозволив Кеті придбати старий синтезатор і оплатити курс навчання в школі джазового танцю знаменитого хореографа Ліндсі Кемпа. До закінчення середньої школи Кейт (так її почали називати до того часу) Буш зробила в домашніх умовах ще кілька десятків демозаписей, частина з яких пізніше виходили на різних бутлегов (ці записи відомі під збірною назвою The Cathy Demos). У 1977 році вона також почала виступати з власною групою KT Bush Band. Виступи проходили переважно в різних лондонських пабах, а в репертуар групи крім композицій Кейт входила безліч чужих речей.
У 1978 році нарешті побачив світ перший альбом Кейт Буш - The Kick Inside. Ввійшла в нього композиція «Wuthering Heights» стала міжнародним хітом, зайнявши перші місця в хіт-парадах Великобританії, Австралії та низки інших країн. Сам альбом дістався до третього місця в британському хіт-параді. На хвилі успіху першого альбому був швидко записаний і випущений другий під назвою Lionheart, якістю якого сама виконавиця залишилася вкрай незадоволена. За виходом цього альбому послідувало європейське концертне турне The Tour of Life - перше і останнє в кар'єрі Кейт Буш, яка вважає, що виснажливі концертні виступи не залишають їй часу і сил для головного - музичної творчості.
Класичний період (1980-1993) [ Br] Відразу після закінчення цього турне Кейт Буш закрилася в студії і розпочала роботу над наступним альбомом, в якому виступила не тільки в якості автора і виконавиці всіх пісень, але і в якості одного з продюсерів. Випущений в 1980 році альбом Never for Ever став одним з найбільш вдалих в кар'єрі співачки і зайняв перше місце в британському хіт-параді. Найуспішнішим синглом з цього альбому стала композиція «Babooshka», яка добралася до п'ятого місця у Великобританії і до другого в Австралії.
У 1982 році побачив світ The Dreaming, який багато критиків досі вважають кращим альбомом Кейт Буш. Однак з комерційної точки зору цей альбом вийшов не надто успішним: хоча він і дістався до третього місця в хіт-параді альбомів у Великобританії, але не приніс жодного серйозного хіта, а витрати на його запис виявилися надмірно великими.
Фінансові проблеми, пов'язані з випуском The Dreaming, навели Кейт Буш на думку про створення власної студії, в якій вона могла б працювати, не думаючи про вартість студійного часу. Ця ідея була реалізована, і наступний свій альбом Hounds of Love Кейт Буш записувала саме в такій студії. На відміну від повністю концептуального попереднього альбому, Hounds of Love вдало поєднував в собі комерційні та концептуальні елементи. Перша сторона пластинки складалася з пісень, орієнтованих на успіх у хіт-парадах, а друга включала в себе кілька композицій, пов'язаних спільною темою - переживаннями жінки, яка зустрічає смерть у відкритому морі. Втім, ідею про такій структурі альбому не цілком вдалося реалізувати, оскільки компанія EMI відразу випустила його на компакт-диску, а не на вініловій диску, як всі попередні свої релізи. Пісня з цього альбому «Running Up that Hill» (спочатку Буш хотіла назвати її «A Deal with God» - «Угода з Богом» - але звукозаписна компанія заперечила цього, визнавши таку назву занадто епатажним) дісталася до третього рядка в британському хіт-параді і стала найуспішнішим синглом Кейт Буш в США, де вона досягла тридцятого місця в хіт-параді журналу Billboard. Сам альбом також зайняв тридцятий місце в США і перше місце у Великобританії.
Слідом за Hounds of Love був випущений збірник хітів The Whole Story [en] (1986), також досяг першого місця в хіт-параді Великобританії, а 1989 вийшов альбом The Sensual World [en], який, незважаючи на відсутність великих хітів, майже повторив успіх попереднього номерного альбому (друге місце в британському хіт-параді, сорок третій і «золотий» статус в США).
У 1993 році Кейт Буш випустила свій черговий альбом The Red Shoes [en]. Матеріал для нього записувався в розрахунку на концертне виконання, тому музика і аранжування на цьому альбомі не відрізняються витонченістю, властивою попереднім роботам виконавиці. У період роботи над альбомом в особистому житті Кейт Буш стався ряд змін і сумних подій, включаючи втрату матері і розставання з коханою людиною, що також знайшло відображення в її піснях, які стали як ніколи похмурими. Альбом вийшов цілком комерційно успішним, і ніхто не міг припустити, що слідом за його випуском послідує період мовчання, що затяглася на довгі дванадцять років.
Період самітництва і повернення в музику
Після виходу The Red Shoes Кейт Буш надовго відійшла від музичної діяльності. Перший час у пресі активно циркулювали чутки про те, що вона ось-ось повернеться з новими роботами, однак до кінця 1990-х співачка взагалі повністю зникла з поля зору преси і шанувальників. У 1998 році вона народила сина Альберта (всюдисущої британській пресі вдалося про це дізнатися лише через два роки) і повністю присвятила себе сім'ї. Як пояснює сама Кейт Буш, її відлюдництво стало свідомою спробою забезпечити своїй дитині нормальне дитинство, не затьмарене зайвою увагою з боку сторонніх людей, неминучим для дітей всіх знаменитостей.
У 2001 році Кейт Буш отримала нагороду «Best Classic Songwriter», засновану журналом Q. На початку 2002 року вона вперше за більш ніж десять років виступила на сцені, виконавши композицію «Comfortably Numb» на концерті свого старого друга Девіда Гілмора, куди вона була запрошена в якості спеціального гостя. У тому ж році Буш отримала нагороду Британської академії композиторів за видатний внесок у британську музику.
Восьмий студійний альбом Кейт Буш Aerial [en] побачив світ 7 листопада 2005 року. У його записі взяв участь засновник Procol Harum Гері Брукер, а накопиченого за роки мовчання матеріалу вистачило на два повновагих компакт-диска. Новий альбом був як звичайно добре прийнятий критикою і вийшов досить успішним в комерційному плані (у Великобританії він отримав «платиновий» статус вже через три тижні після початку продажів), хоча ні сама співачка, ні що записує компанія практично не займалися його просуванням (випуску альбому передував єдиний сингл «King of the Mountain [en]», що дістався до четвертого місця в британському хіт-параді).
16 травня 2011 вийшов у світ новий офіційний збірник Кейт Буш Director's Cut [en], що містить перероблені і доповнені авторські ( «режисерські») версії вибраних пісень з альбомів The Sensual World (1989) і The Red Shoes (1993).
21 листопада 2011 був випущений десятий студійний альбом Кейт Буш - 50 Words for Snow.
Роботи в кіно і на телебаченні
Кейт Буш є пристрасною любителькою кіно (багато її пісні написані під враженням від переглянутих фільмів) і завжди виявляла інтерес до роботи в цій сфері. Її першою роботою для кіно стала пісня «The Magician», що прозвучала у фільмі «Люблінський штукар» (англ. The Magician of Lublin), знятому за однойменним романом Ісаака Башевіса-Зінгера. У 1985 році вона записала свою версію класичної бразильської пісні «Aquarela do Brasil» («Brazil») для фільму Террі Гілліама «Бразилія»; рік по тому - пісню «Be Kind To My Mistakes» для фільму «Острів (Отшельники) [en]» відомого британського оператора і режисера Ніколаса Роуга. Пісні Кейт Буш також звучали у фільмах «У неї буде дитина», «Плоть» та інших.
У 1990 році Кейт дебютувала в кіно в якості актриси, виконавши роль Наречені в короткометражному комедійному телевізійному фільмі Les Dogs. У тому ж році вона написала музику для фільму "GLC: Бійня триває (англ. GLC: The Carnage Continues), знятого тими ж авторами.
У 1993 році Кейт Буш зняла власний музичний фільм« Лінія, хрест і крива [en] », в якому виступила автором сценарію, режисером і виконавицею головної ролі. В основу фільму були покладені композиції з її альбому The Red Shoes, випущеного в тому ж році.
Факти

Кейт Буш народилася в один день з Емілі Бронте - автором роману «Грозовий перевал» (англ. Wuthering Heights). Екранізація роману, побачена Кейт в дитинстві, надихнула її на твір однойменної пісні (згодом стала першим міжнародним хітом Кейт). Дитяче ім'я Кетрін Буш - Кеті (англ. Cathy) - збігається з іменами обох головних героїнь «Грозового перевалу».
У пісні Кейт Буш «Hello Earth» з альбому Hounds of Love двічі звучить фрагмент з многоголосной грузинської народної пісні «Цінцкаро». Один з найвідоміших виконавців «Цінцкаро» в Грузії - Гамлет Гонашвілі помер у рік випуску альбому (1985).
У відеокліпі на пісню Кейт Буш «Cloudbusting» з того ж альбому, складену за мотивами спогадів Пітера Райха (сина знаменитого психоаналітика Вільгельма Райха), в ролі Вільгельма Райха знявся актор Дональд Сазерленд - виконавець ролі Казанови в однойменному фільмі Федеріко Фелліні. Роль Пітера Райха виконала сама Кейт Буш.
У відеокліпі на пісню Кейт Буш «Experiment IV» (1986) знявся актор Х'ю Лорі - виконавець головних ролей у телевізійних серіалах «Дживс і Вустер» і «Доктор Хаус».
Пісня Кейт Буш «Wow» звучить на вигаданому радіо Emotion 98.3 FM в комп'ютерній грі Grand Theft Auto: Vice City.
Кейт Буш є вегетаріанкою.
Квитки на серію з 22 концертів співачки в 2014 році в Лондоні, що надійшли в продаж в 9:30 ранку в Лондоні (13:30 за московським часом) у п'ятницю 28 березня 2014, розійшлися протягом 15 хвилин після початку продажів. Всього в продаж надійшло близько 80 тисяч квитків.

Дискографія
Студійні альбоми

1978 - The Kick Inside

1978 - Lionheart

1980 - Never for Ever

1982 - The Dreaming

1985 - Hounds of Love

1989 - The Sensual World [en]

1993 - The Red Shoes [en ]

2005 - Aerial [en] (2CD)
2011 - 50 Words for Snow


Збірники

1978 - Kate Bush Radio Special - матеріал з двох перших синглів та інтерв'ю Кейт Буш
1983 - Kate Bush (EP) [en] (EP) - випущений тільки в США і Канаді
1984 - The Single File [en] - колекційний збірник синглів
1986 - The Whole Story [en] - збірка хітів
1990 - This Woman's Work: Anthology 1978-1990 [en] - бокс-сет з шести студійних альбомів і двох дисків з рідкісними записами
2011 - Director's Cut [en] - збірник перемікшірованних авторських версій пісень з альбомів The Sensual World і The Red Shoes


Концертні альбоми

1979 - On Stage [en] (EP)
1994 - Live at Hammersmith Odeon [en] (запис 1979 року)

Сингли

1978 - «Wuthering Heights»
1978 - «The Man with the Child in His Eyes»
1978 - «Them Heavy People »
1978 -« Hammer Horror »
1979 -« Wow »
1979 -« Symphony in Blue »(випущений тільки в Японії)
1980 -« Breathing »
1980 -« Babooshka »
1980 -« Army Dreamers »
1980 -« December Will Be Magic Again »(різдвяна композиція, яка не увійшла до жодного альбому)
1982 -" Sat in Your Lap »
1982 -" The Dreaming »
1982 -" There Goes a Tenner »
1982 -" Suspended in Gaffa »
1983 -« Night of the Swallow »(випущений тільки в Ірландії)
1985 -« Running Up that Hill »
1985 -« Cloudbusting »
1986 -« Hounds of Love »
1986 -« The Big Sky »
1986 -« Experiment IV »
1989 -« The Sensual World »[ Br] 1989 - «This Woman's Work»
1990 - «Love and Anger»
1991 - «Rocket Man» (з альбому-присвяти Елтону Джону Two Rooms)
1993 - «Rubberband Girl»
1993 - «Eat the Music»
1993 - «Moments of Pleasure»
1993 - «The Red Shoes»
1994 - «And So Is Love»
1994 - «The Man I Love» ( з альбому-присвяти Джорджу Гершвіна The Glory of Gershwin)
2005 - «King of the Mountain»
2011 - «Wild Man»
2012 - «Running Up that Hill»

Примітки [ Br]
Посилання


(англ.)

(англ.)

(англ.)

(англ.) [ Br]







Великобританія Персоналії Музика