Мертвий Півень - біографія, альбоми, пісні, кліпи

«Ме́ртвий пі́вень» — український рок-гурт. Грає з 1989 року.

Про гурт

Гурт народився у середовищі Львівського університету ім. Івана Франка, де навчалися багато його майбутніх учасників, які починали музичну діяльність в університетському хорі «Черемош». У 1989 році музиканти збиралися в кафе «Старий Львів» на вулиці Валовій; назва гурту походить від вивіски кафе. Лідером був Любко Футорський. Перші музичні експерименти МП відбувалися виключно з акустичними інструментами. Саме в такому звучанні гурт отримав перше визнання критиків та слухачів (перемоги на фестивалях «Вивих» у Львові у 1990 році, де виступив уперше, та «Червона Рута» у Запоріжжі в 1991 році), а також записав свій перший альбом «ЕТО» (1991).

У 1990-ті роки МП активно гастролює в Україні та за кордоном (Польща, Франція, Німеччина, Чехія, Словаччина, Австрія), продовжує експерименти зі звучанням електричних гітар і додаванням нових музичних інструментів, водночас живе активним громадським життям, перманентно беручи участь у всіх можливих акціях протесту проти всіх можливих злочинних антинародних режимів.

Одна з найвпізнаваніших рис колективу — пісні на вірші відомих українських поетів (Тарас Шевченко, Максим Рильський, Ігор Калинець, Наталка Білоцерківець, Олег Лишега, Віктор Неборак, Олександр Ірванець, Юрій Андрухович, Юрко Позаяк, Сергій Жадан).

За 20 років існування гурту через нього пройшло близько 20 музикантів. Особливістю «Мертвого Півня» є той факт, що майже всі його учасники паралельно займаються окремими проектами в різних галузях культури. Роман Чайка успішно роль телеведучого «5 каналу» та гітариста МП, Юрій Чопик — за сумісництвом директор дитячого «Видавництва Старого Лева». Басист гурту Олег «Джон» Сук співпрацює з низкою інших виконавців як музикант, продюсер та звукорежисер, а фронтмен Місько Барбара — з харківським театром «Арабески» як актор.

Восени 2011 р. в ЗМІ з'явилася інформація про можливий розпад гурту .

Учасники

Початковий склад

  • Любомир «Любко», «Футор» Футорський — засновник гурту
  • Роман «Ромко Сіґал» Чайка — гітара
  • Місько Барбара — вокал
  • Ярина Якуб'як — вокал
  • Юрій Чопик — гітара
  • Роман «Ромко» Рось — скрипка
  • Тарас Банах — сопілка

Приєдналися пізніше

  • Андрій Підківка — флейта
  • Олег «Джон» Сук — басист (1992)
  • Андрій П'ятаков — барабанщик (1992)
  • Серафим Поздняков — барабанщик (замінив Андрія П'ятакова)
  • Вадим Балаян — барабанщик (замінив Серафима Позднякова)
  • Любко Футорський — повернувся до гурту
  • Андрій Надольський — барабанщик (2002)
  • Іван Небесний — клавішник (2002)
  • Мар’ян Козовий (Maryan_Dirtyn) — гітарист

Вийшли зі складу

  • Любко Футорський — перейшов до складу гурту «Місто Мемфіс»
  • Андрій П'ятаков
  • Серафим Поздняков
  • Тарас Банах — у 1991 р.
  • Ромко Рось

Дискографія

Дата виходу Назва
1992 Ето
1993 Мертвий півень '93
1994 Підземне зоо (1994) Live in studio
1995 Live у Львові
1996, 1997 IL Testamento
1997 Міський бог Ерос
1998 Шабадабада
2003 Афродизіяки
(разом з Віктором Морозовим)
2006 Пісні Мертвого Півня
2008 Кримінальні сонети
(разом з Юрієм Андруховичем)
2008 Вибраний народом
2009 Made in ЮА
2011 Радіо Афродита