Primus - біографія, альбоми, пісні, кліпи


Primus (англ. 'praɪməs) - американська рок-група, тріо, засноване в середині 1980-х років. Беззмінний лідер групи - фронтмен, вокаліст і бас-гітарист Ліс Клейпул. Постійним гітаристом є Larry LaLonde. Група працювала з кількома ударниками, але записувалася тільки з трьома: Tim «Herb» Alexander, Bryan «Brain» Mantia і Jay Lane.



Музичний стиль
Музичний стиль Primus складно визначити. Зазвичай критики описують його як фанк-метал або альтернативний метал, а самі музиканти називали всілякі терміни, наприклад треш-фанк. Ліс Клейпул одного разу назвав їх музику «психоделічна полька». Primus - єдина група, для якої в ID3-тегу існує особистий стиль.
Історія
Спочатку Primus називався «Primate», і був утворений в El Sobrante (Каліфорнія) у середині 1980-х Лісом Клейпула і гітаристом Todd Huth. Вони використовували драм-машину, названу ними Perm Parker. У ранні роки в групі змінилося безліч ударників. Primus відкривали концерти таких трешевих колективів, як Testament і Exodus.
У 1989 році всі, крім Клейпула, залишають групу, і він збирає новий склад з Larry «Ler» LaLonde (колишнім гітаристом групи Possessed і колись учнем Джо Сатріані) і еклетічна ударником Tim «Herb» Alexander.
Дебютний альбом «Suck on This» вийшов в 1989 році, і є записом з двох концертів в Берклі. Альбом фінансувався батьком Ліси Клейпула.
Перший студійним альбом «Frizzle Fry» вийшов в 1990 році, і в тому ж році Primus підписали контракт з лейблом Interscope Records.
За підтримки мейджор-лейблу наступний альбом «Sailing the Seas of Cheese »(1991) став« золотим ». Кліпи групи з'явилися на MTV. Альбом 1993 року «Pork Soda» досяг 7 місця в чартах Top 10 журналу «Billboard Magazine».
У 1990-х роках музична кар'єра Primus була досить успішною. Група очолювала альтернативний фестиваль Lollapalooza в 1993 році, з'явилася в телешоу Девіда Леттермана і Конана О'Брайена в 1995, і навіть виступила на фестивалі «Woodstock '94». На альбомі 1995 року «Tales from the Punchbowl» присутній пісня «Wynona's Big Brown Beaver» - найуспішніший сингл групи на сей день (2006), що номінувався на премію Греммі.
У 1996 році Primus написали музику до мультсеріалу «South Park» - його творці виявилися великими фанами групи (див. Початкові титри South Park); трохи пізніше вони записали пісню «Mephisto And Kevin» для пов'язаного з серіалом альбом «Chef Aid: The South Park Album». Крім того, група творців «South Park» DVDA записала кавер-версію пісні Primus «Sgt. Baker ».
У 2000 році Primus спільно з Оззі Осборном (вокал) записали кавер-версію на композицію Black Sabbath« NIB ». Вона була випущена синглом, а також на альбомі-триб'юті «Nativity in Black II: A Tribute to Black Sabbath» і на бокс-сеті Озборна «Prince of Darkness». Сингл піднявся на друге місце в хіт-параді «Billboard Modern Rock tracks».
У 2000 році Ліс Клейпул став активно брати участь в інших своїх проектах («Colonel Les Claypool's Fearless Flying Frog Brigade», «Oysterhead»), і група практично припинила активність. Тільки в 2003 році Primus знову возз'єдналися для запису DVD / EP «Animals Should Not Try to Act Like People», після чого відбулися концертні турне Primus та нерегулярні виступи на різних фестивалях. Деякі концерти Primus, починаючи з 2003 року, складаються з двох відділень, другий з яких включало в себе повністю матеріал одного з перших альбомів. У 2003 році це був альбом «Sailing the Seas of Cheese» (1991), в 2004 «Frizzle Fry» (1990). Після цього Клейпул випустив два сольні альбоми - «Of Whales and Woe» (2006) і «Of Fungi and Foe» (2009).
У 2010 році Ліс Клейпул заявив про повне повернення Primus на сцену і про швидкий вихід нового альбому. У 2011 році група вирушила в невелике світове турне. Перший студійний альбом Primus за 12 років «Green Naugahyde» вийшов у вересні 2011 року.
Учасники групи
В даний час

Ліс Клейпул - бас-гітара, вокал (з 1984 року по теперішній) [ Br] Ларрі «Ler» Лалонд - гітара (з 1989 року по 2000 рік, з 2003 по теперішній)
Джей Лейн - ударні (1988, з 2010 по теперішній)

Колишні учасники
[Br ] Robbie Bean - ударні
Bryan «Brain» Mantia - ударні (1989, з 1996 по 2000 рік)
Todd Huth - гітара (з 1984 по 1989 рік)
Тім «Herb» Олександр - ударні (з 1989 року по 1996, з 2003 по 2010)
Tim «Curveball» Wright - ударні (з 1986 по 1988 рік)

Дискографія
Студійні альбоми

1990 Frizzle Fry [Br ]
1991 Sailing the Seas of Cheese

1993 Pork Soda

1995 Tales from the Punchbowl

1997 Brown Album

1999 Antipop

2011 Green Naugahyde


Інші альбоми (EP, концертні, Сбонік)

1989 Suck on This (концертний альбом)
1992 Miscellaneous Debris (EP)
1998 Rhinoplasty (EP)
2003 Animals Should Not Try to Act like People (EP)
2006 They Can't All Be Zingers: The Best of Primus (сборник)

Синглы



Год
Название
Чарты
Альбом


US Hot 100
US Mainstream Rock
US Modern Rock


1990
«John the Fisherman»
-
-
-
Frizzle Fry [ Br]

1990
«Too Many Puppies»
-
-
-
Frizzle Fry


1990
«Mr. Knowitall »
-
-
-
Frizzle Fry


1991
« Jerry Was a Race Car Driver »
-
- [Br ] # 23
Sailing the Seas of Cheese


1991
«Tommy the Cat»
-
-
-
Sailing the Seas of Cheese [ Br]

1992
«Those Damned Blue Collar Tweekers»
-
-
-
Sailing the Seas of Cheese


1992 [ Br] «Making Plans For Nigel»
-
-
# 30
Miscellaneous Debris


1993
«My Name Is Mud»
- [ Br] -
# 9
Pork Soda


1993
«DMV»
-
-
-
Pork Soda
[ Br]
1993
«Mr. Krinkle »
-
-
-
Pork Soda


1995
« Wynona's Big Brown Beaver »
# 62 (Hot 100 airplay) [Br ] # 23
# 12
Tales from the Punchbowl


1995
«Mrs. Blaileen »
-
-
-
Tales from the Punchbowl


1995
« Southbound Pachyderm »
-
-
# 28
Tales from the Punchbowl


1997
«Shake Hands With Beef»
-
-
-
Brown Album


1997
«Over the Falls»
-
-
-
Brown Album


1999
«Lacquer Head»
-
-
-
Antipop


2000
«NIB» (з Оззі Осборном)
-
# 2
-
Nativity in Black II: A Tribute to Black Sabbath



Примітки

Посилання

(англ.) на сайті MusicBrainz