Верка Сердючка - біографія, альбоми, пісні, кліпи

Андрі́й Миха́йлович Дани́лко (* 2 жовтня 1973 року, Полтава) — український комедійний актор, співак, сценарист, телеведучий, композитор. Народний артист України. Більше відомий українському глядачеві під ім'ям його сценічного образу — Вєрки Сердючки. Виступаючи в цьому образі, став відомий спочатку як комедійний актор, а пізніше і як співак.

Біографія

Андрій цікавився театром ще в школі, в сьомому класі вступив в місцеву театр-студію. Після закінчення школи пішов на навчання у технікум, але не полишав свого зацікавлення театром та естрадою. У своєму сценічному персонажі Вєрки Сердючки з'явився перший раз на КВК у Полтаві (1989). Сценічне ім'я запозичив від своєї однокласниці Ані Сердюк. Спочатку Вєрка Сердючка була продавщицею, але пізніше Андрій змінив її амплуа і зробив провідницею.

1993 на конкурсі «Гуморина» Андрій уперше представив Вєрку Сердючку великій аудиторії — і вона зразу почала користуватися популярністю. Пізніше того ж року Вєрка Сердючка стає лауреатом конкурсу «Всесміх-93» у Києві. Успіх Сердючки продовжувався під час гастролей Данилка по країні — в рамках програми «Титанік» він спочатку гастролював в Києві, а пізніше і в інших містах України. Справжня популярність Вєрки Сердючки з'явилася після того, як одна з компаній зняла рекламний ролик з її участю.

З нагоди 17-ої річниці незалежності України Президент В. А. Ющенко присвоїв, серед інших, почесне звання «Народний артист України» артистові товариства «Театр „Данилко“» А. М. Данилку.

Творчість

Поступово від комедійних номерів Андрій Данилко перейшов до виконання пісень, які сам написав. Свій талант співака він вдосконалював у Київському естрадно-цирковому училищі куди вступив 1995. Однак його талант в училищі не оцінили і він мусив залишити навчання там. Тим часом популярність Вєрки Сердючки продовжувала зростати: на міжнародному фестивалі «Море сміху» він здобув перший приз, у вересні 1997 на каналі 1+1 виходить розважальна програма «СВ-шоу» з участю Сердючки-провідниці. Ця програма стала популярною не тільки в Україні, але і в Росії, де її теж транслювали і де її популярність була часом більшою ніж вдома.

2001 Андрій кардинально змінив образ Сердючки — з невихованої провідниці вона перетворилася на поп-зірку. В цей час також виходять перші компакт диски Андрія з піснями, які моментально зажили великої популярності серед аудиторії. Збірник пісень «Ха-ра-шо» (2003) навіть отримав титул «діамантовий». Окрім визнання прихильників, він також отримав звання «Заслуженого артиста України».

9 березня 2007 в прямому ефірі на телестудії НТКУ, де визначали учасників Євробачення, Андрій Данилко в ролі Сердючки за підсумками голосування був визнаний офіційним виконавцем від України. Реакція на участь Данилко в жіночому образі на Євробаченні від України не була однозначно схвальною. Незважаючи на таке, дещо контроверсійне ставлення до його участі в цьому змаганні, він підтвердив свій намір виконати в змаганні в Гельсінкі 12 травня 2007 року свою нову пісню «Данцінґ Лаша Тумбай». Із нею він посів друге місце в конкурсі.

З 2009 року активно виступав разом з створеним ним же «Театром Данилко», до якого увійшли Ігор Турчинський, Андрій Цистанов, Артур Кульпович, а також Інна Білоконь, Олена Романовська, та ряд інших.

Критика

Творчість, виступ на Євробаченні та сама постать Вєрки Сердючки залишається досить суперечливою в Україні. Одна з всеукраїнських FM-станцій розпочала акцію протесту проти участі Андрія Данилко в Євробаченні. Організатори акції наголошували на тому, що поява Данилко в образі трансвестита на міжнародному пісенному фестивалі обернеться для України «культурною катастрофою та втратою авторитету й поваги з боку європейців». Організатори акції виголошували заклик «Ні Євросердючці! Нам не потрібна така перемога!» та закликали громадськість підтримати акцію протесту. Депутат від Партії Регіонів Тарас Чорновіл назвав Данилка в образі Сердючки «гермафродитом» і пообіцяв не дивитися фестиваль. Конгрес українських націоналістів також підкреслив, що на їх думку цей персонаж є втіленням «малоросійщини» і ганьбить Україну.

Неоднозначно також трактують суржик, яким спілкується артист. Данилко підтвердив, що своєю рідною мовою вважає суржик.

Відзнаки і нагороди

1993 — лауреат гумористичної премії «Курська аномалія»

1993 — лауреат конкурсу «Всесміх-93», м. Київ

1995 — гран-прі фестивалю «Харківська гуморина»

1995 — гран-прі фестивалю «Море сміху»

2000 — Кубок імені Аркадія Райкіна на фестивалі «Кубок Гумору»

2003 — Заслужений артист України

2007 — друге міце на «Євробаченні»

2008 — Народний артист України

Дискографія

Альбоми

  • 1998 — Я рождена для любви
  • 2005 — После тебя… (Інструментальний альбом)
  • 2006 — Новые песни Верки Сердючки
  • 2011 — «Alles Gut Mamba»

Сингли

Назва Рік
«Пирожок» 2001
«Вера+Миша» (разом з Михайлом Поплавським)
«Гоп-гоп» 2002
«Чита дрита» 2003
«Ха-ра-шо»
«Жениха хотела» (разом з Глюк'OZA) 2004
«Тралі-Валі» 2005
«Dancing Europe» 2007
«Поцелуи» (разом з ВІА Гра)
«DoReMi DoReDo» 2008
«Дольче габана» 2010
«На облаках» (разом з EL Кравчук) 2011
«Смайлик»
«Розовый свитер» 2012

Фільмографія

  1. 2002 — «Вечори на хуторі біля Диканьки» — сільська самогонниця
  2. 2002 — «Попелюшка» — Брунгільда
  3. 2003 — «Божевільний день або одруження Фігаро» — паж Керубіно
  4. 2003 — «Снігова королева» — шаманка Ксенія
  5. 2004 — «За двома зайцями» — Світлана Марківна, маніяк Антон
  6. 2005 — «Сорочинський ярмарок» — Хівря
  7. 2005 — «Три мушкетери» — Мадам Рішельє
  8. 2006 — «1-й Швидкий» — Вєрка Сердючка
  9. 2006 — «Пригоди Вєрки Сердючки» — Вєрка Сердючка
  10. 2007 — «Дуже новорічне кіно, або ніч у музеї» (реж. Р. Бутовський, Г. Скоморовський) — Привид
  11. 2008 — «Червона Шапочка»
  12. 2010 — «Морозко» — Мачуха
  13. 2011 — «Нові пригоди Аладдіна» — Джина
  14. 2012 — «Червона шапочка» — Червона шапочка
  15. 2013 — «Три богатирі» — Баба-Яга

Примітки

Посилання

  • на YouTube
  • (англ.)
  • на сайті Твіттер