Asian Dub Foundation - біографія, альбоми, пісні, кліпи


Asian Dub Foundation (анг. "Чорна економіка") - британська група, у своїй музиці змішуюча різні стилі - панк-рок, електроніку, брейкбіт, драм-н-бейс, даб і реггі. Тексти групи виділяються своєю політизованістю і зачіпають багато проблем сучасного суспільства - ксенофобія, політика подвійних стандартів, расизм, вуличне насильство, економічна глобалізація.



Історія
Група утворилася в 1993 році, в Іст -Енді, робочому районі Лондона. Біля витоків створення стояли британці індійського та непальського походження: діджей Джон Пандіт (John «Pandit G» Pandit), 14-річний репер Дідір Заман (Deeder «Master D» Zaman, учасник групи State of Bengal), басист Анірудха Дас (Aniruddha «Dr . Das »Das) і гітарист Стів Чандра Савал (Steve Chandra Savale aka« Chandrasonic », екс-учасник групи Higher Intelligence Agency). Останній був примітний своєю манерою гри - налаштування всіх струн на одну ноту (як на сітарі) і використання ножа замість медіатора. Те, що майже всі вони, крім захоплення музикою, були соціально активними людьми (Пандіт полягав у CAPA - організації з захисту прав кольорового населення, а Дас керував однією з лабораторій Community Music - фонду, що допомагає дітям кольорових районів Лондона отримати музичну освіту), визначило і напрямок колективу.
Змішуючи на своїх виступах різні стилі, від панк-року до бенгальських народних пісень, ADF швидко обзаводиться безліччю шанувальників, в тому числі і серед антифа. До групи приєднується діджей і клавішник Санжай Гулабхай Тейлор (Sanjay Gulabhai Tailor «Sun-J») і танцюрист Bubble-E.
У 1994 році виходить перший сингл Conscious, в тому ж році ADF виступають на розігріві у відомої британської команди Transglobal Underground . У 1995 році на лейблі Nation Records виходить альбом Facts & Fiction, який критиками залишився майже непоміченим. Проте, групу дуже тепло приймають на концертах у Франції, де в 1997 році на Virgin France виходить другий альбом RAFI (В Англії альбом був перевиданий у 1998 під назвою Rafi's Revenge). Альбом був номінований на Mercury Prize. У тому ж році лідер групи Primal Scream Боббі Гіллеспі запросив ADF в спільний концертний тур по Англії.
У 1998 році група, за сприяння та активної підтримки Лондонської Колегії Мистецтв засновує ADF Education - організацію, мета якої навчання дітей з бідних сімей музиці і технологіями.
Далі пішли концертні тури по США (спільно з Beastie Boys) і Японії. а навесні 1999 року Asian Dub Foundation відправляються у вже самостійний тур «Asian Invasion» по Америці, в кінці того ж року вийшов концертний альбом Conscious Party.
Третій альбом ADF вийшов 20 лютого 2000 під назвою Community Music, і представляв за звучанням змішання електроніки і традиційної індійської музики, з використанням струнних і духових інструментів. У піснях група показала своє негативне ставлення до політики уряду Тоні Блера (пісня «Real Great Britain»), у пісні «Committed To Life» взяла участь політемігрантка з США Ассата Шакур, одна із засновниць організації «Чорні пантери». Журнал New Musical Express виставив альбому 10 з 10 балів. ADF вирушили в європейський тур, граючи на розігріві у Rage Against the Machine, а в треку «Memory Wars» критикувалися спроби переписати новітню політичну історію:

The history they teach is the voice of the victor
You need to look again you need to have a propaganda!
If truth is your price then come join the bounty hunters
Because truth make you the enemy of all these liars

Також слова з приспіву цієї пісні:

Who controls the past controls the present, And who controls the present controls the future

є зміна цитатою з роману Джорджа Оруелла "1984" - "Той хто керує минулим, керує майбутнім. Той хто керує сьогоденням, керує минулим ". ("He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past").
Наприкінці 2000 року групу залишає Заман (він прийняв рішення зосередитися над соціальними проектами). ADF набирає нових учасників - Роккі Сінгх (Rocky Singh) (ударні), Прітпал Раджпур (Pritpal Rajpur) (табла, частці), MC Aktarvata (вокал), MC Spex (вокал). Два останніх до цього грали в групі Invasion, одному з проектів ADF Education.
У квітні 2001 року за підтримки Британської консульства ADF дали концерти в Бразилії спільно з групами Orappa, Nacao Zumbi і Afroreggae.
3 лютого 2003 виходить альбом Enemy Of The Enemy, записаний за участю відомого реггей продюсера Едріана Шервуда. У текстах - критика глобалізації (пісня «Fortress Europe», за участю гітариста Radiohead Джоні Грінвуда), проблеми побутового насильства («1000 Mirrors», вокал Шинейд О'Коннор (Sinead O'Connor)). Треки «Blowback» і «Enemy Of The Enemy» присвячені пам'яті подій 11 вересня 2001 року в Америці. Також в записі альбому брав ще один гітарист Radiohead - Едвард О'Брайен.
28 лютого 2005 виходить альбом Tank, саунд якого змістився в бік електроніки і драм-н-бейс ритмів. Цитата з пісні «Round Up»

dem come for de rasta and you say nothing
dem come from the muslims you say nothing
dem come for the anti-globalist you say nothing
dem even come for the liberals and you say nothing

dem come for you and will speak for you? who will speak for you?

є відсиланням до висловлення Мартіна Німеллера, укладеного нацистського концтабору:

Спочатку вони прийшли за євреями. Я мовчав - я не був євреєм. Потім вони прийшли за комуністами. Я мовчав - я не був комуністом. Потім вони прийшли за профспілковими працівниками. Я мовчав - я не був профспілковим працівником. Потім вони прийшли за мною. Не залишилося нікого, хто міг би мені допомогти.

У 2006 році ADF замахнулися на створення даб-панк-опери. «Каддафі опера» (Gaddafi: the Opera), як випливає з назви, розповідає про лівійського лідера Муамара Каддафі. Участь у постановці брали колектив Англійської Національної Опери (ENO) і сценарист Шан Хан (Shan Khan). Прем'єра пройшла в London Coliseum 7 вересня 2006. У тому ж році з групи йде Дас (він зайнявся сольною кар'єрою). На його місце запрошується Мартін Савал (Martin Savale «Babu Stormz»), учасник електро \ грандж \ хіп-хоп групи Swami і рідний брат Чандра Савала. У 2007 в ADF відбувається зміна MC Spex'a на Ела Рамджі (Al Rumjen), учасника ска-групи King Prawn.
Навесні 2008 року відбувся реліз чергового восьмого студійного альбому ADF - Punkara.
Дискографія
Альбоми [ Br]
1995 - Facts and Fictions

1997 - RAFI (Спочатку був виданий тільки у Франції)
1998 - Rafi's Revenge

1998 - Conscious Party (спочатку був виданий тільки у Франції)
2000 - Community Music

2001 - Frontline 1993 -1997: rarities and remixes

2003 - Enemy of the Enemy

2003 - Live: Keep Bangin 'on the Walls

2005 - Tank

2007 - Time Freeze 1995/2007: The Best Of

2008 - Punkara

2011 - A History of Now


Сольні роботи Даса

2006 - Emergency Basslines


Сольні роботи Замана

2008 - Minority Large (вийшов тільки в Японії)

Сингли

1997 - Naxalite

1998 - Free Satpal Ram

1998 - Buzzin '

1998 - Black White

2000 - Real Great Britain

2000 - New Way, New Life

2003 - Fortress Europe

2003 - 1000 Mirrors (feat. Sinead O'Connor)

DVD

2003 - Asian Dub Foundation live [ Br]

Примітки

Посилання