Dżem - біографія, альбоми, пісні, кліпи

Dżem (Джем) - польська блюз-рок група, заснована в 1973 році в місті Тихи.
1973-1979
Заснована в 1973 р. братами Адамом і Беном непотріб (Adama i Bena Otrębę), Павлом Бергером (Paweł Berger), Олександром Войтасік (Aleksandr Wojtasiak). У грудні цього ж року до них приєднався Ришард Рідель (Ryszard Riedel). Влітку 1975 місце попередніх барабанщиків зайняв Лешек Фалінскій (Leszek Faliński). У 1978 р., місце попередніх басистів зайняв Тадеуш Фалінскій (Tadeusz Faliński). З 1973 по 1978 рр.. діяльність групи була регулярна і аж до 1980 р. мала аматорський статус.
1980-1983
У 1980 р. група отримала свою першу нагороду на Огляді аматорського музичних ансабля в Тихах (Przeglądzie Amatorskich Zespołów Muzycznych w Tychach). А 7 червня 1980 Джем взяв участь у Національному Огляді Музики молодого покоління в Яроцін у складі: Ryszard Riedel, Adam Otręba, Jerzy Styczyński, Leszek Faliński, Tadeusz Faliński.
Протягом найближчих декількох років група багато гастролювала, і брала участь у багатьох важливих фестивалях, таких як: Народний блюз-зустріч в Познані, Яроцін, Рок на острові у Вроцлаві (1982), Музичний кемпінг у Бродніци, FAMA в Свіноусці, Рава Блюз в Катовіцах.
1984
У червні група зіграла свій перший концерт за кордоном. Концерт відбувся в Берліні. У липні того ж року під час концерту в "FAMI" в Свіноуйсцю записаний матеріал, який використовувався в першому фонограми групи "pt. Dżem ". Пізніше назва була змінена на "Dzień, w którym pękło niebo".
У серпні група виступила на Ольштин блюз-ніч, а восени вирушили з трьома концертами в Західний Берлін.
1985
На початку року група дала кілька концертів в Швейцаріі.Также з'явився перший, і один з найпопулярніших, LP групи - "Cegła". Наприкінці року команда відправилася в НДР. У Польщі, він грав на концертах включають в себе:
Rawa Blues Festiwal
Blues Top w Sopocie
Muzyczny Camping w Brodnicy
Olsztyńskie Noce Bluesowe
Festiwal w Jarocinie
"Rock dla Pokoju "w Gdańsku
У грудні група дала два концерти в театрі STU в Кракові, матеріал з яких використовували для створення альбому" Absolutely Live ".
1986-1987
У березні 1986 року група випустила альбом" Zemsta nietoperzy "
Весь 1987 грала паралельно з Ришардом Рідлі і Тадеушем Налєпою (Tadeusz Nalepa екс гітарист, композитор і вокаліст Blackout пізніше Breakout)
1988
У квітні група видала "Tzw. przeboje - całkiem live ". Група дала безліч концертів на великих фестивалях в Польщі та НДР, були на фолк-блюз фестиваль у Веймарі та Ленінграді. Концерти пройшли в Ленінграді без Ришарда Рідля, який був відсторонений за непокору. Мартін Якубович супроводжував групу.
1989-1990
У середині 1989 року, вже в повному складі, група грала концерт-день народження в Катовіце.
У серпні цього року з'явився новий альбом "Najemnik"
А під кінець року вийшов інструментальний альбом "The Band Plays On ..." - Відповідь групи на прогули Ришарда Рідля.
1991-1994
1 січня 1991 з'являється альбом "Detox", який критики назвали кращим альбомом групи.
20 червня 1992 група виступила в Катовіце - на основі концертів був випущений диск "Dżem Session".
У квітні 1993 року група випустила відео диск
У жовтні 1993 року група записала альбом "Autsajder" - Це був останній альбом з Ришардом Рідлі. Проблеми з наркоманією, не давали йому співати в групі. Останній концерт групи з Рідлі відбувся 16 березня 1994 в Кракові. У травні співак був відсторонений від Джема. Він помер 30 липня 1994 року, причина смерті була серцева недостатність.
1995-2000
З 1995 року новим вокалістом Джема став Яцек Деводскій (Jacek Dewódzki), з яким група творила до 2001 року, коли новим вокалістом став Мацей Балцар (Maciej Balcar)
У 1995 році група дала два концерти присвячених пам'яті Ришарда Рідля. Один з них був записаний і виданий під назвою "List do R." Концерти пройшли у форматі Джем + запрошені зірки Польщі (такі як Czesław Niemen, Tadeusz Nalepa)
У тому ж році вийшов перший альбом з Яцеком Деводскім - "Kilka zdartych płyt ".
12 липня 1996 група виступила на розігріві у ZZ Top в Лісовий опері в Сопоті.
1997 рік - другий альбом з новим вокалістом" Pod wiatr "
14 серпня 1998 група з'явилася в Хожуві, на розігріві у таких зірок, як - Rolling Stones.
Випускають новий альбом Джем в опері - " Dżem w Operze cz. 1 i 2 " пізніше його видають на відеокасетах.
Прем'єра останнього альбому з Яцеком Деводскім "Być albo mieć" пройшла в 2000 році.
У червні 2000 року Джем видає музику до фільму Яка Бромський (Jack Bromski) "To ja, złodziej" (Це я, злодій)
23 червня Джем виступив на фестивалі в Ополе, де група відсвяткувала 20-річчя своєї творчості.
2001-по т.ч.
У 2004 році виходить альбом з новим вокалістом - Маціем Балзарі (Maciej Balcar) - під назвою "2004"
Джем видає перший концертний DVD групи "Przystanek Woodstock 2003" (2004), а також збірка кращих композицій групи "Złoty Paw"
У 2005 році Джем видає другий DVD "Przystanek Woodstock 2004" (2005)
У цьому ж році в прокат виходить художній фільм про групу на чолі з Ришардом Рідлі "Приречений на блюз" реж. Ян Кідава-Блоньская (Jan Kidawa-Blonski)
27 січня група потрапила в аварію на автостраді А4, в якій загинув Павло Бергер (Paweł Berger) і був поранений Бенедикт непотріб (Benedykt Otręba). На час лікування Бенедикта група припинила діяльність. 27 квітня був представлений новий клавішник Януш Бочіцкій (Janusz Borzucki).
2 травня Джем відновив діяльність концертом у Стальовій Волі.
2006 рiк. - Перевидання концертних DVD "Przystanek Woodstock 2003 i 2004"
27 січня 2006 група дала концерт пам'яті Павла Бергера "Pamięci Pawła Bergera" на який були запрошені безліч клавішників, колишній вокаліст - Яцек Деводскій і син Ришарда - Себастьян Рідль.
У 2007 році видається концертний диск "Pamięci Pawła Bergera" і збірник хітів "Gwiazdy polskiej muzyki lat 80." (Зірка польської музики 80-х) у двох частинах.
Ще в 2007 році група виступила в "Breakout Festival 2007", присвячений творчості групи Breakout і Тадеуша Налєпи.
14 серпня 2008 Джем виступив у Гдині на розігріві у Еріка Клептона (Eric Clapton)
27 травня 2010 Джем виступив на розігріві у AC / DC у Варшаві.
У листопаді 2010 року відбулася прем'єра нового альбому групи під назвою " Muza ", який у березні 2011 досяг золотого статусу.

www.dzem.com.pl

Музиканти, які грали з Джемом:
Leszek Winder - гітара (запрошений музикант) [Br ] Rafał Rękosiewicz - клавішник (запрошений музикант)
Mirosław Dubaj-клавішник (запрошений музикант)
Jorgos Skolias - вокал (запрошений музикант 1985)
Aleksander Korecki - saksofon (запрошений музикант 1987)
Krzysztof Przybyłowicz - перкусія (1987)
Martyna Jakubowicz - вокал (запрошений музикант 1988)
Andrzej Urny - гітара (1981)
Krzysztof "pARTyzanT" Toczko - акордеон, губна гармоніка, гітара (1991-1994)
Aleksander Wojtasiak - перкусія (1973 - ok. 1974)
Wojciech "Kafar" Grabiński - перкусія (1974)
Józef Adamiec - бас-гітара (1979)
Janusz Frychel - бас-гітара (запрошений музикант в 2008)
Sebastian Riedel - гітара, вокал, губна гармоніка (запрошений - 1995, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010)
Antymos Apostolis - гітара, перкусія (запрошений музикант)
Tadeusz Nalepa - гітара, вокал (1987-1988, 1995) [Br ] Sławomir Wierzcholski - вокал, губна гармоніка (1993)
Dariusz Cała - губна гармоніка (запрошений музикант в 1988)
Józef Skrzek - губна гармоніка (запрошений музикант в 2006, 2007)
Jan "Kyks" Skrzek - губна гармоніка, фортепіано (запрошений музикант)
Ryszard "Skiba" Skibiński - губна гармоніка
Jarosław Tioskow - гітара (запрошений музикант 1985)
Dawid Kozłowski - вокал, губна гармоніка (запрошений музикант2010)
[Br ] Дискографія:
Студійні Альбоми:
Cegła (1985)
Zemsta nietoperzy (1987)
Numero Uno (1988 Tadeusz Nalepa + Dżem)
Najemnik (1989)
The Band Plays On ... (1989, instrumental)
Dżem Session 1 (1990, MC)
Detox (1991)
Ciśnienie (1993 Sławek Wierzcholski + Dżem)
Autsajder (1993)
Akustycznie (1994 )
Akustycznie - suplement (1994)
Kilka zdartych płyt (1995)
Pod wiatr (1997)
Być albo mieć (2000)
2004 (2004)
Muza (2010)

Концертні альбоми:
Dzień, w którym pękło niebo (1985)
Absolutely Live (1986)
Lunatycy - czyli tzw. przeboje całkiem Live (1988)
Wehikuł czasu - Spodek '92 (1993)
List do R. na 12 głosów (1995)
Dżem w Operze cz. 1 i 2 (1998 (1), 1999 (2))
Pamięci Pawła Bergera (2007)
Rawa Blues 1987 (2007,)
Przystanek Woodstock (2009.)
30 urodziny (2010)

Збірники:
Urodziny (1989 MC)
The Singles (1992)
14 urodziny (1993 MC)
Złoty Paw (2004)
Gwiazdy polskiej muzyki lat 80. (2007)
Gwiazdy polskiej muzyki lat 80. - vol. 2 (2007)
Polski rock - Dżem. - CD 3 (2010)

Музика до фільмів:
To ja, złodziej (2000)
Skazany na Bluesa (2005)

Відеографія:
"Dżem" (1994) (документальний фільм)
"Sen o Victorii" (1994) (документальний фільм)
Dżem w Operze (1999) (концерт VHS)
Przystanek Woodstock 2003 (2004) (концертDVD)
Przystanek Woodstock 2004 (2005) (Концерт DVD)
" Sie macie ludzie " (2004) (документальний фільм)
Skazany na Bluesa (2005) (фрагменти фільму, доважок до диску з саундреком) DVD
Skazany na Bluesa (2006) (художній фільм) DVD
Przystanek Woodstock 2003 i 2004 ( 2006) (колекційне видання) 2DVD
Breakout Festiwal 2007 - Wysłuchaj mojej pieśni Panie (2009) (група виконує 5 композицій) (DVD Metal Mind Productions 2009)
DŻEM - Przystanek Woodstock 2003 - DVD + CD (2009) ( DVD + CD)
DŻEM - Przystanek Woodstock 2004 - DVD + CD (2009) (DVD + CD)
30 urodziny (2010, концерт 3xDVD, 4xCD, запис ювілейного концерту в Катовіце)
"Dżem 1979 -1994 " (2011) (8 концертів (2xDVD)


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.