Epica - біографія, альбоми, пісні, кліпи

«Epica» (укр. «Епіка») — голландський симфо-готик-метал гурт. Візитівкою Epica є жіночий вокал в поєднанні із чоловічим гроулінгом, властивим дет-металу. Був заснований у 2003 році гітаристом і вокалістом Марком Янсеном після того як він покинув After Forever.

Історія

В кінці 2002 року Марк Янсен покинув After Forever через творчі суперечки з рештою колективу і став збирати музикантів для свого нового музичного проекту, названого спочатку Sahara Dust. На початку 2003 року на місце провідної вокалістки гурту він запросив Хелену Міхаельсен з гурту Trail of Tears, але незабаром її замінила юна і ще нікому не відома вокалістка Сімона Сімонс, дівчина Янсена. До складу гурту також увійшли гітарист Ад Слуйтер, барабанщик Жероен Сімонс, басист Ів Хутс та клавішник Коен Янссен. Назву гурту було змінено на «Epica» під впливом від альбому гурту Kamelot Epica.

Epica стала використовувати для запису альбома хор із шести чоловіків або жінок, а також струнний оркестр — три скрипки, два альти, дві віолончелі та контрабас. Дебютний альбом гурту, The Phantom Agony, котрий вийшов в червні 2003 року, продюсував Саша Пает, відомий роботою з такими колективами як Angra, Rhapsody of Fire та Kamelot.

Другий альбом гурту, названий Consign to Oblivion, був написаний під впливом культури цивілізації Майя і таких відомих композиторів, що пишуть музику до фільмів, як Ханс Циммер та Денні Ельфман. В запису альбому брав участь запрошений вокаліст Рой Хан (із Kamelot), він виконав пісню Trois Vierges. Крім того, Epica як гурт підтримки відправилася в тур разом з Kamelot, що просував свій альбом The Black Halo.

У вересні 2005 року Epica створила третій альбом — The Score — An Epic Journey — саундтрек до голландського фільму «Joyride». Марк Янсен так охарактеризував його: «Це типічна Epica, тільки без співу, без гітар, без баса і без ударних».

У вересні 2007 року «Epica» випустила четвертий альбом — «The Divine Conspiracy». Він продовжує розпочату ще After Forever серію «Embrace that smoothers». Концепція альбому посвячена світовим релігіям і тому, що, незважаючи на відмінності, їх зміст один. В цілому альбом можна охарактеризувати як більш важкий, але разом з тим і більш готичний. Зросла роль ударних, а гроул Марка Янсена присутній майже у всіх піснях. Місцями навіть чутні елементи блек-металу. По структурі і звучанню новий альбом швидше нагадує перший — «The Phantom Agony».

Склад

  • Сімона Сімонс — вокал
  • Марк Янсен — гітара, гроулінг/скримінг
  • Ісаак Делахає  — соло-гітара
  • Коен Янссен — клавішні
  • Арін Ван Весенбек — ударні

Колишні учасники

  • Хелена Ірен Міхаельсен  — вокал (2002 — 2003)
  • Жероен Сімонс  — барабани (2002 — 2006)
  • Ад Слуйтер  — гітара (2002 — 2008)

Сесійні учасники

  • Коен Герфст   барабани (для виступу вживу в 2007)
  • Аманда Соммервіль  — вокал (Вживу для туру в США в 2008) і бек-вокал в «The Phantom Agony», «Consign to Oblivion», «The Divine Conspiracy», and «Design Your Universe».

Дискографія

Демо

  • 2002: Cry for the Moon

Студійні альбоми

  • 2003: The Phantom Agony
  • 2005: Consign to Oblivion
  • 2007: The Divine Conspiracy
  • 2009: Design Your Universe

EP та сингли

  • 2003: «The Phantom Agony»
  • 2004: «Feint»
  • 2004: «Cry for the Moon»
  • 2005: «Solitary Ground»
  • 2005: «Quietus (Silent Reverie)»
  • 2007: «Never Enough»
  • 2008: «Chasing the Dragon»
  • 2009: «Unleashed»
  • 2010: «This is the Time»

Збірки та інші записи

  • 2004: We Will Take You With Us
  • 2005: The Score — An Epic Journey
  • 2006: The Road to Paradiso
  • 2009: The Classical Conspiracy

Музичні відео

  • 2003: «The Phantom Agony»
  • 2004: «Feint»
  • 2005: «Solitary Ground»
  • 2005: «Quietus»
  • 2007: «Never Enough»
  • 2009: «Unleashed»

Посилання

  • (англ.)
  • (англ.)
  • на All Music Guide (англ.)
  • на сайті Last.fm (англ.)