Mando Diao - біографія, альбоми, пісні, кліпи

Mando Diao - шведська рок-група, заснована в 1999-му році.

У середині 1990-х Бьорн Діксгерд і перший клавішник Mando Diao Даніель Хаглунд засновують свою першу групу, яка спочатку називається Butler, а в 1999 році перейменовується в Mando Diao. У 2004 році клавішник покинув групу через невеликі недопониманий і вакантну позицію займає Матс Бьорк. Назва групи, за словами самих музикантів, не має певного сенсу - за словами Діксгерда, йому якось наснився дивний чоловік, який біг йому назустріч і кричав «Мандо Діао». Бьорн поділився цим сном зі своїми колегами, і вони вирішили перейменувати групу.

У перші роки після свого заснування група грала в численних клубах по всій Швеції і мала своїх шанувальників. У 2001-му році земляк Mando Diao модератор MTV-Швеція Томмі Герд почув їхню музику і запропонував групі контракт з фірмою EMI. З тих пір він же займається менеджментом в групі.

Bring 'Em In, що вийшов у вересні 2002-го року дебютний альбом отримав хорошу критику, а що стала титульної піснею на однойменному синглі Sheepdog - національним хітом. Своєрідні гітарні рифи і мелодії в стилі 1960-х і 1970-х років сподобалися багатьом фанатам групи, а добре поставлені голоси обох фронтменів були оцінені навіть самими строгими фахівцями.

Після комерційного успіху Mando Diao разом з іншими місцевими групами, наприклад The ​​Hellacopters або Kent гастролювали по Швеції і скандинавському зарубіжжю. У 2003-му році група перейшла на інший рівень - міжнародний. Завдяки пісні Lady, яка була обрана компанією мобільного зв'язку E-Plus в якості саундтреку для своєї реклами, Mando Diao здобули популярність у багатьох країнах Європи. У березні 2004-го року альбом Bring 'Em In надійшов у продаж не тільки на батьківщині музикантів, а й в інших європейських країнах.

Протягом року група все більше набувала популярності в Європі. Що вийшов в січні 2005-го року Hurricane Bar швидко став підніматися з рядка на рядок у хіт-парадах. Розвиваючи успіх, Mando Diao наприкінці 2004-го - на початку 2005-го року зіграли численні концерти по всьому континенту. Крім того, молода група була запрошена на відомі рок-фестивалі, такі як Hurricane, Southside, Rock am Ring, Rock im Park, MTV Campus Invasion і Sziget. 24-го серпня 2006-го року в продаж надійшов третій студійний альбом Ode To Ochrasy. Альбом сподобався фанатам і критикам, крім того, він був визнаний кращим шведським альбомом всіх часів.

Гітарист і вокаліст Густав Норен є братом Віктора та Карла Норен, які є засновниками іншій шведській рок-групи Sugarplum Fairy. У жовтні цього року у Густава Норена і його дружини Пернілли народився син, якого назвали Йозефом.

Дискографія

Альбоми

* 2002: Bring 'Em In
* 2004 : Hurricane Bar
* 2005: Bring 'Em In (limited edition)
* 2005: Hurricane Bar (limited edition)
* 2006: Ode To Ochrasy
* 2006: Ode To Ochrasy (special edition )
* 2007: Never Seen the Light of Day
* 2009: Give Me Fire

Сингли і EP

* 2002: Motown Blood
* 2002: Mr. Moon
* 2002: The Band
* 2003: Sheepdog
* 2004: Paralyzed
* 2004: Clean Town
* 2004: God Knows
* 2004: Down In The Past [ Br] * 2005: You Can't Steal My Love
* 2006: Down In The Past (Moonbootica Remix)
* 2006: Long Before Rock'N Roll
* 2006: TV & Me
* 2006: Good Morning, Herr Horst (в обмеженій кількості, тільки в Німеччині та Австрії замість TV & Me)
* 2007: Song For Aberdeen
* 2007: If I Don't Live Today , I Might Be Here Tomorrow
* 2009: Dance With Somebody

Офіційний сайт http://www.mando-diao.com/

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.