Ornette Coleman - біографія, альбоми, пісні, кліпи


Орнетт Коулман (англ. Ornette Coleman; 9 березня 1930, Форт-Уерт, Техас) - американський джазовий альт-і тенор-саксофоніст, трубач, композитор. Один з найвідоміших джазових новаторів, піонерів фрі-джазу (термін «фрі-джаз» почали вживати після виходу в 1961 році однойменного альбому). Роль Коулмана в джазі прирівнюється до ролі Арнольда Шенберга в європейській музиці.



Біографія
Саксофон освоїв самостійно, грав у шкільному духовому оркестрі (разом з Дьюї Редменом і барабанщиком Чарльзом Моффет), в 14 років почав виступати з місцевими ритм-енд-блюзовими групами, деякий час акомпанував вокалісту Біт Джо Тернеру. У 1952-59 працював в Лос-Анджелесі ліфтером і брав уроки музики, в 1957 році разом зі своїми друзями - трубачем Доном Черрі, барабанщиком Едом Блекуелл та іншими однодумцями - почав експериментувати, грав на пластиковому альт-саксофоні та ладі С (як самоучка, спочатку він невірно транспонував), вводив в імпровізаційну музику мелодійну безперервність, ритмічну асиметрію, відмовлявся від прихильності до тональності і від куплетної форми. Перші записи - Something Else! (1958) і Tomorrow Is The Question (1959) - допоміг організувати Ред Мітчелл. Джон Льюїс і Гантер Шуллер допомогли квартету Коулмана (з Доном Черрі, Едом Блекуелл і Чарлі Хейденом) отримати ангажемент в нью-йоркському клубі Five Spot (1959). У 1959-63 роках квартет записав сім альбомів, виступав на найбільших американських фестивалях (у Ньюпорті і Монтереї), гастролював у Європі.
В 1963-64 Коулман припинив виступи і витратив понад півтора року на освоєння труби і скрипки. У 1965 організував квартет (з Чарльзом Моффет і Девідом Айзензоном), а наступного року журнал Down Beat назвав його «музикантом року». У середині 60-х років написав музику до кількох кінофільмів, а в 1972 році записав з Лондонським симфонічним оркестром альбом Skies Of America, використавши свою нову так звану гармологіческую теорію (побудова однакових інтервалів у транспонуючих і нетранспонірующіх інструментів). У 1973 році почав нові експерименти, з'єднуючи африканську музику і рок-ритми і вводячи в ансамбль електрогітару (група Prime Time).
Діяльність Коулмана розділила джазовий світ на два табори - на тих, хто бачив у ньому месію, і на тих, хто вважав його шарлатаном. Темпераментні і вільні імпровізації Коулмана були неповторно індивідуальні і наповнені величезною енергією, інструментальне майстерність скоряло будь-яку аудиторію, але вироблені ним концепції не завжди були зрозумілі навіть його партнерам по ансамблю. Цікаво, що Коулман НЕ зблизився з іншими представниками фрі-джазу ні в Америці, ні в Європі. Багато часу приділяв твору музики для камерних ансамблів (три твори були виконані в 1985 році на фестивалі в Хартфорді). Найпопулярніша тема Коулмана - Lonely Woman, менш відомі Broken Shadows, Space jungle, Comme Il Faut, Love And Sex, Focus On Sanity.
Дискографія


Something Else!!: The Music of Ornette Coleman - 1958
Coleman Classics Vol.1 - 1958
Tomorrow Is The Question! - 1959
The Shape of Jazz to Come - 1959
Change Of The Century - 1959
This Is Our Music - 1960
Free Jazz: A Collective Improvisation - 1961
Ornette! - 1961
Ornette On Tenor - 1961
The Art Of The Improvisers - 1961
Twins - 1961
To Whom Who Keeps A Record - 1960
Beauty Is A Rare Thing - 1961
Town Hall - 1962
Chappaqua Suite - 1965
An Evening With Ornette Coleman - 1965
Who's Crazy Vol. 1 - 1965
Who's Crazy Vol. 2 - 1965
The Paris Concert (2CDs) - 1965
Live At The Tivoli - 1965
At The «Golden Circle» Vol. 1 - 1965
At The «Golden Circle» Vol. 2 - 1965
Ornette Coleman: The Empty Foxhole. Blue Note 9/66 - 1966
The Music Of Ornette Coleman - Forms & Sounds - 1967
The Unprecedented Music Of Ornette Coleman - 1968
Live in Milano - 1968
New York Is Now - 1968
Love Call - 1968
Ornette At 12 - 1968
Crisis - 1969
Man On The Moon / Growing Up - 1969
Broken Shadows - 1969
Friends And Neighbors - 1970
Science Fiction - 1971
European Concert - 1971
Broken Shadows - 1972
Paris Concert - 1966
The Belgrade Concert - 1971
Skies Of America - 1972
J For Jazz Presents OC Broadcasts - 1972
Dancing In Your Head - 1976
Body Meta - 1976
Soapsuds, Soapsuds - 1977
Of Human Feelings - 1979
Opening The Caravan Of Dreams - 1983
Prime Time / Time Design - 1983
Song X - 1985
In All Languages ​​- 1987
Live at Jazzbuehne Berlin - 1988
Naked Lunch - 1991
Tone Dialing - 1995
Sound Museum - Hidden Man - 1994
Sound Museum - Three Women - 1994
Verona Jazz - 1996
Colors: Live from Leipzig - 1996
Sound Grammar - 2006

Література


Фейертаг В. Б. Джаз. XX век. Енциклопедичний довідник. - СПб.: Скіфія, 2001. - 564 с. - ISBN 5-94063-018-9

Посилання

(англ.)

(рос.)